Reiki i novac – razmjena energije

Reiki je prirodno pravo svakog čovjeka, a prirodno pravo se ne može kupiti. Stoga se za tretmane ili inicijacije ne kupuje Reiki, jer Reiki je besplatan.

Novac je energija. Kako bi stekli određenu količinu novca uložili smo određenu količinu rada, odnosno naše vlastite energije. Isto tako kako bi bio kvalitetan iscjelitelj ili učitelj Reikija, osoba mora uložiti mnogo rada i truda u vlastiti razvoj i rast. Prenošenje znanja tijekom tečaja ili Reikija prilikom tretmana također zahtjeva određeno zalaganje i ulaganje vremena. U tom smislu plaćanje za tretmane i tečajeve je razmjena vremena i zalaganja koju terapeut ili učitelj provede s osobom kako bi ga usmjerio i podržao na njegovu vlastitu putu, a time osoba dobiva njegovu potpunu pozornost jer biti terapeut i učitelj znači pokloniti sebe drugome. Dati se u potpunosti i bezrezervno drugoj osobi.

Sam po sebi to je predivan čin i potpuno ispunjujući. No živimo u materijalnom svijetu i potrebno je moći svaki dan živjeti. Još nikoga nisam odbio zato što nije mogao platiti. Uvijek postoje načini na koji je moguće napraviti razmjenu, no bitno je shvatiti da je razmjena potrebna. Iskustvo je pokazalo da ljudi bolje razumiju i cijene što su dobili ako su za to uložili određenu količinu novca te da su spremniji napraviti potrebne korake da im bude bolje, da se ne predaju meni da napravim nešto za njih ili da traže samo brzo rješenje za vlastiti problem.

Tako gledano možemo reći da je naknada koja se traži i daje u razmjenu i jedan izraz osjećaja samopoštovanja obiju strana. Iznos u razmjeni kao takav nije bitan, jer on nije odraz vrednovanja samog sebe i drugoga, a svakome predstavlja nešto drugo. Bitna je namjera prema samome sebi i drugome.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.